Airbus - AWIC

an advanced working environment and testing centre

The Project

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.


Building Control

Oculus were delighted to once again partner with Galliford Try on this prestigious project at the Airbus Filton site. We worked with the design team advising on Building Regulations related matters to ensure that the client’s aspirations for the facility were met whilst achieving the required level of fire safety using fire engineering and BS9999 principles.

Update: September 2018.

The Airbus Wing Integration Centre Project has now been completed and Airbus will now begin their fit out for the office, workshop and research areas with a view to the facility coming online in the Autumn of 2018.


CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
Tyntesfield

Tyntesfield is a spectacular Victorian Gothic Revival house with gardens, parkland and much more.  It had been the house of the Gibbs family for over 150 years. As the house was inherited by each generation of the Gibbs family, they stamped their own identity on the house and estate with different developments. The 14th June 2002 marked a new beginning for the house and estate when the National Trust announced their new acquisition.  The house was in need of extensive renovation and The National Trust set about re-roofing, re-wiring and re-plumbing the main house and generally improving access for visitor experience. 

Read More

CASE STUDY
University of Hertfordshire

  • Refurbishment and alterations of the Hutton Building and Hutton Hall, including multi-storey new-build Hutton-Hub student zone.
  • Refurbishment and extension of Prince Edward Hall.

To the design of Vincent and Gorbing and construction by Contractor Morgan Sindall in association with Stride Treglown as executive architects , the works included an extensive refurbishment of Prince Edward Hall to form a new Learning Zone and Refreshment Space. The end result is a stylish timber lined informal study and meeting area for students adjacent to a new café and seating area. Externally the building has been granite clad.

Read More