Carlton Club, London

Oculus found solutions to satisfy the significant findings of the Fire Risk Assessment with minimal intervention and disruption to this very busy and prestigious establishment.

The Project

Following a fire risk assessment on the club, Oculus was brought in to find suitable solutions for fire safety works required in the significant findings of the report. With the club being a listed building any works would need to have minimal impact on the historic fabric and disruption to the guest accommodation in the Club kept to a minimum. 


Building Control

The major issues related to travel distances from the guest rooms and a passive fire protection would have involved major alteration works. After careful analysis of the possible options a fire suppression system was adopted and installed to overcome the problems relating to travel distance and fabric protection.  The fire suppression equipment and sprinkler heads were discretely located so as not to impact of the interior.

Other upgrading works and additional emergency exit signage were carried out to satisfy the fire risk assessment’s findings, again with minimal intervention.


The beautifully ornate plastering on the ceiling was produced by Lottie Radford - Bespoke Luxury Finishes

CASE STUDY
The Gainsborough Bath Spa

The Gainsborough building situated in the heart of Bath was formerly part of the City of Bath College. A Grade II listed building from the Georgian period designed by John Pinch the Elder. The conversion to a 5* luxury hotel presented many challenges. The new multi-storey Lower Borough Walls wing reflects the host building architecturally. In the heart of the hotel lies Spa Village Bath, which is quite unique insofar as it has access to the natural thermal mineral-rich waters, making it the only natural thermal spa inside a hotel in the UK.

The main stair protection was particularly challenging as enclosing it was not an option from a conservation perspective. A solution of discreetly placed fire curtains operating on the fire alarm system to provide protection was developed. There are also isolated areas with sprinkler protection to provide an alternative to passive fire protection.

Read More

CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
Marwell Zoo

Intended to replace the existing Tropical World exhibit, the new Tropical House at Marwell Zoo aims to incorporate an Energy Centre using a sustainable energy source to power both the Tropical House, and other exhibits within the park. Animals such as sloths, monkeys and lizards will interact with visitors as they walk along a path through tropical themed environments of vegetation, waterfalls rock faces and aquariums.

Read More