Castle Drogo - Phase 2

making England's last castle watertight

The Project

Oculus have been involved in the extensive works been done throughout Castle Drogo since 2013. The Grade 1 listed castle in Devon was constructed of granite and built between the years of 1911 and 1930, and designed by Edwin Lutyens. Castle Drogo was the last castle to be built in England.


The Approach

The castle is part way through a series of repairs which are expected to take around 5 years. The recent Phase 2 works were to make the building watertight, carry out structural repairs and improve the fire safety of the building, costing in the region of £5 million. The building suffered from extensive water damage for years where the roof leaked, where pointing was inadequate and around windows. These works addressed these issues by meticulously removing the battlements and resealing the roof before re-installing these elements as well as replacing rotten timbers which had been saturated over time. In a large number of areas the outer skin of granite had to be removed in order to install damp proofing measures to prevent moisture bridging through from the outside, a common problem on an exposed Devon hilltop.

Inside the building there was a new fire strategy devised and implemented which included a new fire alarm and detection system throughout.

Oculus are delighted to soon be working with the team again on Phase 3 of the project, this will incorporate the final sections of the building not yet upgraded and will result in a much safer, much improved and watertight building. 


Photos Courtesy of National Trust

CASE STUDY
Tyntesfield

Tyntesfield is a spectacular Victorian Gothic Revival house with gardens, parkland and much more.  It had been the house of the Gibbs family for over 150 years. As the house was inherited by each generation of the Gibbs family, they stamped their own identity on the house and estate with different developments. The 14th June 2002 marked a new beginning for the house and estate when the National Trust announced their new acquisition.  The house was in need of extensive renovation and The National Trust set about re-roofing, re-wiring and re-plumbing the main house and generally improving access for visitor experience. 

Read More

CASE STUDY
Pangbourne College

The new build Harding Communications Centre at Pangbourne College designed by Mitchell Taylor Workshop combines a music school and ICT facility together under one roof and won the Royal Institute of British Architects RIBA South Regional Award 2014. The building was designed to the BREEAM Excellent Standard and uses ‘Passivhaus’ principles with a continuous line of insulation over composite construction. 

Read More

CASE STUDY
The Walronds, Cullompton

The Walronds is a Listed Grade 1 building erected in 1605. It was originally constructed as a dwelling house but has been used as a meeting house at ground floor level with a maisonette formed within the two floors immediately over the ground floor.  The building was on the English Heritage register of buildings at risk.  The proposal involved the renovation and conservation of the building which includes improvements to fire safety.

Read More