Farmiloe Building - London

a spectacular Grade II listed Victorian building

The Project

This spectacular Grade II listed Victorian building nestled in the borough of Islington was formerly a glass and leadworks completed in 1868 and owned by the Farmiloe family. For the past decade the building has been used as a filming location for movies such as Dark Knight, Inception and Sherlock Holmes as well as an event space.


Building Control

Oculus was appointed early in the design process for the Farmiloe building to assist the Design Team on Building Regulations related matters.

The retention of the listed Victorian building was an essential part of the project. The aim was to retain as much of the historic fabric as possible. The historic structure will be complimented by a new extension which will fully respect the host building in both design and materials.

The construction works are being carried out by Wates and are at an early stage. One knows that high quality design and construction is going to result in high quality office accommodation.


CASE STUDY
Astley Castle

A 12th-century fortified manor which had been lying in ruins since a fire in 1978, Astley Castle had seen additions and revisions carried out in almost every century since Medieval times. Throughout its history the site has been owned by no less than three Queens of England.

The Landmark Trust boldly set out to reinstate occupancy of Astley Castle in a manner appropriate for the 21st century.  After careful recording, those parts of the building beyond pragmatic repair were taken down.  By inserting a groundbreaking modern holiday home into the shell of the ancient castle, the architects, Witherford Watson Mann, were able to both stabilise the ruin and create the next layer of the building’s history.  The results showcase how modern architecture can be unashamedly but sympathetically stitched into ancient fabric to significant effect.

Read More

CASE STUDY
Pangbourne College

The new build Harding Communications Centre at Pangbourne College designed by Mitchell Taylor Workshop combines a music school and ICT facility together under one roof and won the Royal Institute of British Architects RIBA South Regional Award 2014. The building was designed to the BREEAM Excellent Standard and uses ‘Passivhaus’ principles with a continuous line of insulation over composite construction. 

Read More

CASE STUDY
Tyntesfield

Tyntesfield is a spectacular Victorian Gothic Revival house with gardens, parkland and much more.  It had been the house of the Gibbs family for over 150 years. As the house was inherited by each generation of the Gibbs family, they stamped their own identity on the house and estate with different developments. The 14th June 2002 marked a new beginning for the house and estate when the National Trust announced their new acquisition.  The house was in need of extensive renovation and The National Trust set about re-roofing, re-wiring and re-plumbing the main house and generally improving access for visitor experience. 

Read More