Gloucester Cathedral

A special place of worship playing a multi-functional role in the community

The Project

Project Pilgrim will improve and restore specific areas of the Cathedral to ensure it can fulfil its role as a place of dynamic spiritual, civic and heritage activity and play a key role in the regeneration of the city.


The Approach

The key areas of improvement and restorations under the direction of St Ann’s Gate Architects are:

Entrance –

New glazed vestibule and improved lighting, barrier free, giving access to the exhibition areas.

The Lady Chapel –

An intimate place for worship and contemplation will be restored to cure problems of damp and erosion.

Tribune Gallery –

A magnificent viewing area to fully appreciate the Cathedral interior which will contain exhibition spaces. For the first time the previously least accessible area will be made universally accessible.

Cathedral Grounds –

New Leaf Studio Landscape Architects are involved in the transformation from predominantly car park into a green city space for use by residents, worshippers and the wider community.


Oculus have proactively worked with the Design Team and Gloucestershire Fire & Rescue Service to agree a fire strategy giving access to the Tribune Gallery with the minimal intervention into the historic fabric and limited impact on the grounds of the Cathedral for fire service access.

CASE STUDY
Shakespeare's New Place / Nash's House

Spearheaded by the Shakespeare Birthplace Trust, a new oak and bronze gateway was created that opens on the original threshold of Shakespeare's New Place. This new permanent exhibition brings to life the story of Shakespeare's New Place and the personal life of its most famous occupant, and where he had his family home for 19 years. 

Read More

CASE STUDY
Gloucester Cathedral

Project Pilgrim will improve and restore specific areas of the Cathedral to ensure it can fulfil its role as a place of dynamic spiritual, civic and heritage activity and play a key role in the regeneration of the city.

Read More

CASE STUDY
National Museum of the Royal Navy

Storehouse 10 at the historic naval dockyard in Portsmouth was constructed in the mid-eighteenth century, during an upsurge in naval building prompted by events such as the Seven Years War. It was originally used to store everyday supplies for working ships plus some naval items.

During the Second World War, Storehouse 10 was hit by an incendiary bomb, which destroyed the clock tower and most of the roof and upper floors. More extensive damage was prevented due to a strenuous firefighting effort to save the radar sets within, which were to be some of the first installed in Royal Navy ships.

Restoration of Storehouse 10 was gradual and was eventually completed in 1992. It has now been converted to form part of the National Museum for the Royal Navy complex. 

Read More