Knole - Conservation Studio

"an inspiring insight into the work of conservators"

The Project

The Conservation Studio is a new facility dedicated to conserving historical objects of the Knole collection. Located in a medieval barn, the Studio has been carefully converted into a two storey building with the original pitched roof profile having been restored after a fire in 1887. The new purpose designed Studio will offer an insight into the work of conservators and their important contribution to the conservation profession. Visitors will be able to observe specialists from multiple conservation disciplines in one location, and gain insight into a world rarely seen from behind closed doors. 


Building Control

Oculus have been involved in the building regulations aspect of the works since 2013, having been appointed by Rodney Melville + Partners, Architects for the project.


Photos courtesy of The National Trust - James Dobson 

CASE STUDY
Prior Park College, Bath

The building will provide state-of the-art sports facilities for students and the general public, and has facilities catering for badminton, tennis, netball, volleyball, basketball, table tennis, five-a-side football and hockey practice. There are also classrooms, a fitness suite, changing facilities and a viewing balcony over the cricket & rugby pitches.

Read More

CASE STUDY
Queen Mary University of London

Part of the School of Humanities, the 5-storey building contains a large auditorium, studios, teaching and administration facilities designed by Wilkinson Eyre Architects Limited for Queen Mary’s University of London at its Mile End Campus. The new film and drama studio is clad in distinctive glass panels – digitally printed with artwork by the artist Jacqueline Poncelet.  QMUL is highly ranked amongst UK universities for the provision of arts and humanities courses.

Read More

CASE STUDY
Pangbourne College

The new build Harding Communications Centre at Pangbourne College designed by Mitchell Taylor Workshop combines a music school and ICT facility together under one roof and won the Royal Institute of British Architects RIBA South Regional Award 2014. The building was designed to the BREEAM Excellent Standard and uses ‘Passivhaus’ principles with a continuous line of insulation over composite construction. 

Read More