Litfield Court

two impressive Georgian style Grade II listed semi-detached former residential houses

The Project

Litfield Court is situated in the affluent residential district of Clifton in the city of Bristol. It is comprised of two impressive Georgian style Grade II listed semi-detached former residential houses, constructed in c1830, with an ancillary coach house to the rear of the property. The two houses had until recently been used as a care home for the elderly.

The building was acquired by Kersfield Developments, who obtained permission to convert the property into 8 luxury apartments.


Building Control

Oculus assisted the design team to provide a robust solution in order to retain many of the property’s key features, including the most impressive rooms within each apartment. Utilising appropriate justification, a residential sprinkler system was installed along with enhanced fire detection. This overcame many of the inner room issues that arose, as well as the extended travel distances from within some of the apartments. Fire curtains have also been used to maintain compartmentation and thus limit fire spread for the newly installed lift as this connects common and private spaces within the building.


Architects - Nash Partnership

 

Photographs - Tim Barker

CASE STUDY
Apex Hotel - Bath

The existing eight storey office block was demolished and construction began early 2015. The hotel,  a new 4* luxury hotel in central Bath opened as planned boasting 177 contemporary bedrooms, a 400 capacity conference facitlity and event spaces, making it Bath’s largest hotel in this regard.

Read More

CASE STUDY
University of Hertfordshire

  • Refurbishment and alterations of the Hutton Building and Hutton Hall, including multi-storey new-build Hutton-Hub student zone.
  • Refurbishment and extension of Prince Edward Hall.

To the design of Vincent and Gorbing and construction by Contractor Morgan Sindall in association with Stride Treglown as executive architects , the works included an extensive refurbishment of Prince Edward Hall to form a new Learning Zone and Refreshment Space. The end result is a stylish timber lined informal study and meeting area for students adjacent to a new café and seating area. Externally the building has been granite clad.

Read More

CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More