Pangbourne College

Award-winning building combining style and sustainability

The Project

The new build Harding Communications Centre at Pangbourne College designed by Mitchell Taylor Workshop combines a music school and ICT facility together under one roof and won the Royal Institute of British Architects RIBA South Regional Award 2014. The building was designed to the BREEAM Excellent Standard and uses ‘Passivhaus’ principles with a continuous line of insulation over composite construction. 


Building Control

Owing to the significance of the technical design of the building, Oculus worked closely with the design team to ensure that the client’s aspirations could be realised whilst meeting the functional requirements of the Building Regulations.


CASE STUDY
The Royal High School, Bath

Cranwell House is a Grade II-listed Victorian mansion house set within a significant historic landscape in the World Heritage City of Bath. It was purchased by The Girls’ Day School Trust as the future home for the Junior School of The Royal High School Bath, which was looking to move from outmoded facilities on its existing site elsewhere in the city centre.

Following a limited competition Fielden Clegg Bradley Studios were appointed to sensitively refurbish the main house, reinstating the principal rooms of the house as new teaching spaces and introducing a contemporary and sustainable extension building within the immediate context of the listed building and the wider parkland setting.

Read More

CASE STUDY
Island Pavilion, Wormsley Estate

As the name suggests, the Island Pavilion is located on an island within the magnificent Wormsley Estate. The jewel-like building, clad with glass and metal, sits serenely in the historic landscape.  The private dining facilities within are used during the summer opera season for Garsington Opera who have a magnificent performance pavilion on the Wormsley Estate. To the design of architects Robin Snell and Partners, the attention to detail in all aspects of design and construction makes this building a modern addition to the estate. The Pavilion is designed to fit seamlessly with the topography of the island and take maximum advantage of the panoramic views across the lake.

Read More

CASE STUDY
University of Hertfordshire

  • Refurbishment and alterations of the Hutton Building and Hutton Hall, including multi-storey new-build Hutton-Hub student zone.
  • Refurbishment and extension of Prince Edward Hall.

To the design of Vincent and Gorbing and construction by Contractor Morgan Sindall in association with Stride Treglown as executive architects , the works included an extensive refurbishment of Prince Edward Hall to form a new Learning Zone and Refreshment Space. The end result is a stylish timber lined informal study and meeting area for students adjacent to a new café and seating area. Externally the building has been granite clad.

Read More