Pegasus House

Iconic art deco office building rejuvenated for a new generation of aviation engineers

The Project

Standing immediately beside Barnwell House, iconic Aerospace Building Pegasus House has also officially opened following restoration and renovation works. Originally the headquarters of the Bristol Aerospace Company, Pegasus House is a Grade II listed art-deco building built in 1936 which is now at the heart of the new Airbus Aerospace Park. Several heritage features have been retained including a historic four storey stained glass window that chronologically illustrates the evolution of the Bristol Aeroplane Company’s planes, referencing Greek mythology & folklore.


Building Control

The design brief required that Pegasus House not only to be restored to its former glory, but also become viable in terms of business requirements as befits the modern aerospace industry. Oculus provided expert advice on the application of BS 9999:2008 “Code of practice for fire safety in the design, management and use of buildings” in order to meet the clients aspirations and ensure this was achieved in this historically significant building.


CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
Gloucester Cathedral

Project Pilgrim will improve and restore specific areas of the Cathedral to ensure it can fulfil its role as a place of dynamic spiritual, civic and heritage activity and play a key role in the regeneration of the city.

Read More

CASE STUDY
Litfield Court

Litfield Court is situated in the affluent residential district of Clifton in the city of Bristol. It is comprised of two impressive Georgian style Grade II listed semi-detached former residential houses, constructed in c1830, with an ancillary coach house to the rear of the property. The two houses had until recently been used as a care home for the elderly.

The building was acquired by Kersfield Developments, who obtained permission to convert the property into 8 luxury apartments.

Read More