Rosenberg House

newly modernised almhouse

The Project

On Tuesday 31st January Her Royal Highness, The Duchess of Cornwall came to celebrate the reopening of the newly modernised almhouse, Rosenberg House. Built in 1974, connecting to an early Georgian east wing, Rosenberg House is a grade II listed building that provides homes for some of St John’s Hospitals’ elderly local residents in Bath.


Building Control

Oculus was involved in the building control aspect for the refurbishment works designed by architecture firm Stride Treglown to provide a new atrium and 15 spacious and contemporary apartments to help improve accommodation for support residents, enabling them to live as independently as possible.

 


Images courtesy of Stride Treglown

CASE STUDY
Nevill Holt Opera House

Set in the Leicestershire countryside adjacent to Nevill Holt Hall the
stable block and courtyard, previously used as a theatre with a
temporary roof has been transformed into an intimate theatre to host
Nevill Holt Opera.

Read More

CASE STUDY
University of Hertfordshire

  • Refurbishment and alterations of the Hutton Building and Hutton Hall, including multi-storey new-build Hutton-Hub student zone.
  • Refurbishment and extension of Prince Edward Hall.

To the design of Vincent and Gorbing and construction by Contractor Morgan Sindall in association with Stride Treglown as executive architects , the works included an extensive refurbishment of Prince Edward Hall to form a new Learning Zone and Refreshment Space. The end result is a stylish timber lined informal study and meeting area for students adjacent to a new café and seating area. Externally the building has been granite clad.

Read More

CASE STUDY
The Royal High School, Bath

Cranwell House is a Grade II-listed Victorian mansion house set within a significant historic landscape in the World Heritage City of Bath. It was purchased by The Girls’ Day School Trust as the future home for the Junior School of The Royal High School Bath, which was looking to move from outmoded facilities on its existing site elsewhere in the city centre.

Following a limited competition Fielden Clegg Bradley Studios were appointed to sensitively refurbish the main house, reinstating the principal rooms of the house as new teaching spaces and introducing a contemporary and sustainable extension building within the immediate context of the listed building and the wider parkland setting.

Read More