University of Hertfordshire

materials create a stimulating space for students and staff to work and relax

The Project

  • Refurbishment and alterations of the Hutton Building and Hutton Hall, including multi-storey new-build Hutton-Hub student zone.
  • Refurbishment and extension of Prince Edward Hall.

To the design of Vincent and Gorbing and construction by Contractor Morgan Sindall in association with Stride Treglown as executive architects , the works included an extensive refurbishment of Prince Edward Hall to form a new Learning Zone and Refreshment Space. The end result is a stylish timber lined informal study and meeting area for students adjacent to a new café and seating area. Externally the building has been granite clad.


The Approach

The new Hutton Hub is an attractive glass fronted building containing a large covered courtyard, an informal seating and meeting area, a student centre and a number of offices and consulting rooms. The covered courtyard is overlooked from first floor level by a balcony allowing plenty of light throughout the building. This area is linked to the existing Hutton Hall by a link bridge passing over the full height corridor. 


Awards and accolades

The University of Hertfordshire has been announced as a winner in this year’s Royal Institute of British Architects (RIBA) East Awards, in recognition of its architectural excellence.

New stimulating environment

The award was given for improvements made to Prince Edward Hall at the University's College Lane Campus. Architects Vincent and Gorbing designed the new area and the work was completed in September 2014. The building now includes a new main reception and learning space which offers a range of different areas for open discussions and individual research and has been designed around contemporary materials and bold colours to offer a stimulating environment.

Campus development

On receiving the award Matthew Brewster, Senior Project Manager at the University of Hertfordshire said:

"After a very technically challenging build process I am delighted that the Royal Institute of Architects has recognised the outstanding space which has been created. It is even more heartening to see the Chapman Lounge, Main Reception and Café Rore being fully used and enjoyed by staff, students and visitors alike. This and the other developments on campus are helping to push the University to a new level."

Inspiring architecture

The awards were presented at a ceremony at Robinson College, Cambridge and were hosted by Norwich-based architect Jon Greenfield, RIBA East regional chairman and designer of the award-winning Sam Wanamaker Playhouse in London.

 

Photography by : Alan Walters 

CASE STUDY
Knole - Conservation Studio

The Conservation Studio is a new facility dedicated to conserving historical objects of the Knole collection. Located in a medieval barn, the Studio has been carefully converted into a two storey building with the original pitched roof profile having been restored after a fire in 1887. The new purpose designed Studio will offer an insight into the work of conservators and their important contribution to the conservation profession. Visitors will be able to observe specialists from multiple conservation disciplines in one location, and gain insight into a world rarely seen from behind closed doors. 

Read More

CASE STUDY
Barnwell House

Barnwell House, a new-build open plan office space designed to house Airbus’s UK engineering teams, was recently completed. The project included the design, build and fit-out of a new four-storey office building and energy centre to accommodate 2,350 staff. The building is some 90m square and is open plan, including 4 atria. 

Read More

CASE STUDY
Carlton Club, London

Following a fire risk assessment on the club, Oculus was brought in to find suitable solutions for fire safety works required in the significant findings of the report. With the club being a listed building any works would need to have minimal impact on the historic fabric and disruption to the guest accommodation in the Club kept to a minimum. 

Read More