The Walronds, Cullompton

Sensitively restored to act as a hub for community activity for all

The Project

The Walronds is a Listed Grade 1 building erected in 1605. It was originally constructed as a dwelling house but has been used as a meeting house at ground floor level with a maisonette formed within the two floors immediately over the ground floor.  The building was on the English Heritage register of buildings at risk.  The proposal involved the renovation and conservation of the building which includes improvements to fire safety.


The Approach

The refurbishment was carried out with great sensitivity under the watchful eye of architects Benjamin and Beauchamp.  Oculus assisted the Design Team by providing guidance on the fire strategy for the building. The historic fabric and need for limited intervention presented challenges for devising passive fire safety protection whilst avoiding having a significant impact on the building. A comprehensive understanding of the building fabric was a necessity and knowledge of suitable upgrading techniques to protect escape routes, ensuring occupants would be able to reach a place of safety in the event of a fire. 

Oculus liaised with the Design Team, Building Control Body and Fire Authority, obtaining the necessary approvals from the latter two bodies. The upper floors of the building are now in use as a holiday letting and the ground floor is used for a variety of community purposes.


CASE STUDY
Knole - Conservation Studio

The Conservation Studio is a new facility dedicated to conserving historical objects of the Knole collection. Located in a medieval barn, the Studio has been carefully converted into a two storey building with the original pitched roof profile having been restored after a fire in 1887. The new purpose designed Studio will offer an insight into the work of conservators and their important contribution to the conservation profession. Visitors will be able to observe specialists from multiple conservation disciplines in one location, and gain insight into a world rarely seen from behind closed doors. 

Read More

CASE STUDY
National Museum of the Royal Navy

Storehouse 10 at the historic naval dockyard in Portsmouth was constructed in the mid-eighteenth century, during an upsurge in naval building prompted by events such as the Seven Years War. It was originally used to store everyday supplies for working ships plus some naval items.

During the Second World War, Storehouse 10 was hit by an incendiary bomb, which destroyed the clock tower and most of the roof and upper floors. More extensive damage was prevented due to a strenuous firefighting effort to save the radar sets within, which were to be some of the first installed in Royal Navy ships.

Restoration of Storehouse 10 was gradual and was eventually completed in 1992. It has now been converted to form part of the National Museum for the Royal Navy complex. 

Read More

CASE STUDY
Condé Nast College of Fashion & Design

Feilden Clegg Bradley Studios design has transformed two tired terraced buildings to a light and airy space reflecting the activities of the end user, Condé Nast College of Fashion.  The interior has been opened up creating a space and environment conducive to learning and reflecting the flair and creativity taking place as part of the education process.

Read More