Wessex Water, Bath

When it was completed is was the most energy efficient and sustainable building in the country with the highest BREEAM rating at that time for a commercial office building.

The Project

The client, Bennetts Associates Architects and Buro Happold Consulting Engineers created the most energy efficient and sustainable building in the country with the highest BREEAM rating at that time for a commercial office building. In environmental terms the project was acclaimed by the Building Research Establishment as the ‘greenest’ commercial building in the UK. It stands as an exemplary example of energy efficiency, low embodied energy, recycling including aggregate for the concrete structure and recycled storm and grey water and enhanced biodiversity. 


The Approach

Oculus were pleased to have been part of the team involved with this ground breaking project. Part L Conservation of fuel and power was well exceeded with the team’s sustainable approach. The ‘E’ shaped plan comprised of three stepped wings which hugged the contours of the sloping site. The open plan interior linked by a central ‘street’ created a dynamic space. The exterior made use of different materials including Bath stone. The building was naturally ventilated which greatly reduced its energy consumption with it not requiring air-conditioning.

The building was multi-award winning.


CASE STUDY
Tyntesfield

Tyntesfield is a spectacular Victorian Gothic Revival house with gardens, parkland and much more.  It had been the house of the Gibbs family for over 150 years. As the house was inherited by each generation of the Gibbs family, they stamped their own identity on the house and estate with different developments. The 14th June 2002 marked a new beginning for the house and estate when the National Trust announced their new acquisition.  The house was in need of extensive renovation and The National Trust set about re-roofing, re-wiring and re-plumbing the main house and generally improving access for visitor experience. 

Read More

CASE STUDY
Marwell Zoo

Intended to replace the existing Tropical World exhibit, the new Tropical House at Marwell Zoo aims to incorporate an Energy Centre using a sustainable energy source to power both the Tropical House, and other exhibits within the park. Animals such as sloths, monkeys and lizards will interact with visitors as they walk along a path through tropical themed environments of vegetation, waterfalls rock faces and aquariums.

Read More

CASE STUDY
Condé Nast College of Fashion & Design

Feilden Clegg Bradley Studios design has transformed two tired terraced buildings to a light and airy space reflecting the activities of the end user, Condé Nast College of Fashion.  The interior has been opened up creating a space and environment conducive to learning and reflecting the flair and creativity taking place as part of the education process.

Read More