This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

Nevill Holt Opera House

World-class opera

The Project

Set in the Leicestershire countryside adjacent to Nevill Holt Hall the
stable block and courtyard, previously used as a theatre with a
temporary roof has been transformed into an intimate theatre to host
Nevill Holt Opera.


Building Control

Oculus were pleased to have been appointed early in the design process
to provide the building control services. Working closely with
architect Witherford Watson Mann, fire engineers The Fire Surgery,
building services consultants Max Fordham and structural engineers Price
& Myers, the project presented many challenges.

The historic fabric was treated with the utmost respect when it came to
installing a balcony to maximise audience enjoyment. The interior has a
very respectful and traditional materials feel about it. Many of the
normal conventions for a theatre were not possible - no fly-tower or
foyer. This, however, has not detracted from the overall effect and
functionality. The main contractor was Messenger Construction of
Stamford.

Find out more at:

Nevill Holt Opera

Witherford Watson Mann Architects

 


Images courtesy of Nevill Holt Opera

CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
The Royal High School, Bath

Cranwell House is a Grade II-listed Victorian mansion house set within a significant historic landscape in the World Heritage City of Bath. It was purchased by The Girls’ Day School Trust as the future home for the Junior School of The Royal High School Bath, which was looking to move from outmoded facilities on its existing site elsewhere in the city centre.

Following a limited competition Fielden Clegg Bradley Studios were appointed to sensitively refurbish the main house, reinstating the principal rooms of the house as new teaching spaces and introducing a contemporary and sustainable extension building within the immediate context of the listed building and the wider parkland setting.

Read More

CASE STUDY
Marwell Zoo

Intended to replace the existing Tropical World exhibit, the new Tropical House at Marwell Zoo aims to incorporate an Energy Centre using a sustainable energy source to power both the Tropical House, and other exhibits within the park. Animals such as sloths, monkeys and lizards will interact with visitors as they walk along a path through tropical themed environments of vegetation, waterfalls rock faces and aquariums.

Read More