This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

The Royal High School, Bath

Incorporating historic and contemporary architecture to form a sustainable learning environment

The Project

Cranwell House is a Grade II-listed Victorian mansion house set within a significant historic landscape in the World Heritage City of Bath. It was purchased by The Girls’ Day School Trust as the future home for the Junior School of The Royal High School Bath, which was looking to move from outmoded facilities on its existing site elsewhere in the city centre.

Following a limited competition Fielden Clegg Bradley Studios were appointed to sensitively refurbish the main house, reinstating the principal rooms of the house as new teaching spaces and introducing a contemporary and sustainable extension building within the immediate context of the listed building and the wider parkland setting.


Building Control

Oculus provided the building control services for the projects.  The new building has been designed to exploit the ranging topography of the site, sitting low in the landscape and sited behind the main house, minimising visual impact on the key views of the site and the wider World Heritage City. The new building is fully clad in natural slate - part of a materials pallet chosen carefully for this landscaped site.

The project provides an extraordinary place of learning for 4 to 11 year olds, with exciting specialist teaching spaces, multi-purpose hall and associated support spaces across the new and existing buildings. These facilities are set within a safe, ecologically diverse site offering wonderful opportunities to the children for outdoor learning.


CASE STUDY
Pangbourne College

The new build Harding Communications Centre at Pangbourne College designed by Mitchell Taylor Workshop combines a music school and ICT facility together under one roof and won the Royal Institute of British Architects RIBA South Regional Award 2014. The building was designed to the BREEAM Excellent Standard and uses ‘Passivhaus’ principles with a continuous line of insulation over composite construction. 

Read More

CASE STUDY
Barnwell House

Barnwell House, a new-build open plan office space designed to house Airbus’s UK engineering teams, was recently completed. The project included the design, build and fit-out of a new four-storey office building and energy centre to accommodate 2,350 staff. The building is some 90m square and is open plan, including 4 atria. 

Read More

CASE STUDY
Knole - Conservation Studio

The Conservation Studio is a new facility dedicated to conserving historical objects of the Knole collection. Located in a medieval barn, the Studio has been carefully converted into a two storey building with the original pitched roof profile having been restored after a fire in 1887. The new purpose designed Studio will offer an insight into the work of conservators and their important contribution to the conservation profession. Visitors will be able to observe specialists from multiple conservation disciplines in one location, and gain insight into a world rarely seen from behind closed doors. 

Read More