This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

National Museum of the Royal Navy

Sensitively enriching a building accessible to all

The Project

Storehouse 10 at the historic naval dockyard in Portsmouth was constructed in the mid-eighteenth century, during an upsurge in naval building prompted by events such as the Seven Years War. It was originally used to store everyday supplies for working ships plus some naval items.

During the Second World War, Storehouse 10 was hit by an incendiary bomb, which destroyed the clock tower and most of the roof and upper floors. More extensive damage was prevented due to a strenuous firefighting effort to save the radar sets within, which were to be some of the first installed in Royal Navy ships.

Restoration of Storehouse 10 was gradual and was eventually completed in 1992. It has now been converted to form part of the National Museum for the Royal Navy complex. 


Building Control

Oculus were pleased to have provided the building control services for recent works providing a glazed link to Storehouse 11 and expanding ground floor exhibition space. The project aimed to enrich the visitor experience of the history of the Royal Navy and our maritime past, enhancing the existing building without compromising the historic fabric or setting. The architects, Purcell, retained all the important features of this large, robust listed structure which now comfortably accommodates a superb range of exhibits, displays and interactive experiences. Oculus worked closely with Purcell and Hampshire Fire & Rescue Service to agree solutions to challenging fire safety issues. Modern fire safety features were discretely installed without impacting on the appearance of the historic interior.  Access was also improved to ensure the experience could be enjoyed universally by all visitors.


CASE STUDY
Marwell Zoo

Intended to replace the existing Tropical World exhibit, the new Tropical House at Marwell Zoo aims to incorporate an Energy Centre using a sustainable energy source to power both the Tropical House, and other exhibits within the park. Animals such as sloths, monkeys and lizards will interact with visitors as they walk along a path through tropical themed environments of vegetation, waterfalls rock faces and aquariums.

Read More

CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
Gloucester Cathedral

Project Pilgrim will improve and restore specific areas of the Cathedral to ensure it can fulfil its role as a place of dynamic spiritual, civic and heritage activity and play a key role in the regeneration of the city.

Read More