This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

The Gainsborough Bath Spa

Grade II listed Georgian classic in the heart of Bath

The Project

The Gainsborough building situated in the heart of Bath was formerly part of the City of Bath College. A Grade II listed building from the Georgian period designed by John Pinch the Elder. The conversion to a 5* luxury hotel presented many challenges. The new multi-storey Lower Borough Walls wing reflects the host building architecturally. In the heart of the hotel lies Spa Village Bath, which is quite unique insofar as it has access to the natural thermal mineral-rich waters, making it the only natural thermal spa inside a hotel in the UK.

The main stair protection was particularly challenging as enclosing it was not an option from a conservation perspective. A solution of discreetly placed fire curtains operating on the fire alarm system to provide protection was developed. There are also isolated areas with sprinkler protection to provide an alternative to passive fire protection.


Building Control

The challenging fire strategy for the building by EPR involved Oculus consulting closely with the ever helpful Avon Fire & Rescue Service team, as a sensitive and enlightened approach was essential. The structure required a sensitive conservation approach carried out by Mann Williams.  This rather tired building has now been transformed into one of Baths leading luxury hotels.


Architect – EPR Architects

Main contractors - Galliford Try

Project Managers - Wessex Water for YTL

 

Photographs courtesy of YTL Hotels 

CASE STUDY
Tyntesfield

Tyntesfield is a spectacular Victorian Gothic Revival house with gardens, parkland and much more.  It had been the house of the Gibbs family for over 150 years. As the house was inherited by each generation of the Gibbs family, they stamped their own identity on the house and estate with different developments. The 14th June 2002 marked a new beginning for the house and estate when the National Trust announced their new acquisition.  The house was in need of extensive renovation and The National Trust set about re-roofing, re-wiring and re-plumbing the main house and generally improving access for visitor experience. 

Read More

CASE STUDY
Airbus - AWIC

The new £40m Aircraft Wing Integration Centre is arranged to maximise opportunities for departments to share spaces, equipment and ideas and will provide an innovative, highly flexible and easily adaptable physical test environment that forms a proving ground for the future technologies. This includes Airbus’ Wings of tomorrow programme, part of which focuses on exploring how wings can be more efficient, lighter and easier to make and assemble, looking at the best materials to use, assembly techniques and new technologies in aerodynamics and wing architecture. Covering 9,050m2 the scheme comprises hangar facilities including a 'Strong Floor' and relocatable ‘Strong Wall’, a high capacity hydraulic system to power multiple test rigs, three overhead cranes, laboratories, testing control rooms and open plan offices. As this facility is to be used to develop new technologies it was clearly important to build in flexibility for future uses. The delivery team was involved through this period and translated the design development into physical form with the same mind-set.

The ‘Strong Floor’ itself is 40 metres long by 18 metres wide and is housed within a building over 25 metres tall to allow the testing of full size wings from the largest Airbus aircraft including long term fatigue testing. A total of 1,440 cubic metres of concrete was used for the floor which took some 23 hours to cast to a total depth of two metres. The steel reinforcement amounted to a total of approximately 280 tonnes of rebar, estimated to be around 54 km laid end-to-end.

The 'Strong Wall' is 14 metres long, 10 metres high, 4.5 metres deep and has a total weight of 220 tonnes. It is made up of four modules and can be configured in two separate two module walls or a single four module wall. The mounting surfaces are machined to a close tolerance and when erected on the strong floor all points on the flange faces are within +/-1mm of a flat vertical plane. The structure is designed to cope with billions of load cycles so resistance to fatigue is the determining factor as well as its immense strength.

Read More

CASE STUDY
Queen Mary University of London

Part of the School of Humanities, the 5-storey building contains a large auditorium, studios, teaching and administration facilities designed by Wilkinson Eyre Architects Limited for Queen Mary’s University of London at its Mile End Campus. The new film and drama studio is clad in distinctive glass panels – digitally printed with artwork by the artist Jacqueline Poncelet.  QMUL is highly ranked amongst UK universities for the provision of arts and humanities courses.

Read More